Vischrooker slachtoffer van Afsluitdijk


Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /var/www/clients/client37853/web63331/web/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /var/www/clients/client37853/web63331/web/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /var/www/clients/client37853/web63331/web/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /var/www/clients/client37853/web63331/web/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /var/www/clients/client37853/web63331/web/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598
Getuugschrift

De stichting tot behoud Vischrookerij heeft weer museale items gekregen om straks tentoon te kunnen stellen. Op het gekregen getuigschrift uit 1950 van dhr. G. Landman is duidelijk te lezen dat hij na 20 jaar vischrooken ontslag kreeg als gevolg van de Afsluitdijk en de inpoldering.

Ook in de bouwstijl van de Vischrookerij zelf is te zien dat de inpoldering zorgde voor veranderingen van het bouwwerk. Er werd toen natuurlijk geen haring meer gevangen, dus de inpandige haringinleggerij verloor zijn functie. Paling werd er nu steeds meer gerookt.

Over de bouwstijl is veel geschreven in een rapport door het Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis (BBA) . Zij schrijven ook hoe mooi het complex van de Vischrookerij kan dienen als locatie voor historische visserij- demonstraties bij een historische rookerij.

Klik hier om het rapport van BBA te lezen

Het dubbele woonhuis ” Molenzigt” kan dienen als Brunneper Buurtmuseum. En de nog intakte haringinleggerij kan dienst doen om het Schokker verhaal te kunnen vertellen. De Stichting Vischrokerij krijgt regelmatig museale visserijatributen uit Brunnepe . Hoe mooi zou dat zijn om te kunnen exposeren net zoals onlangs in de Stadskazerne. Daar bleek ook maar weer dat Brunnepe ( 9e eeuw) ouder is als de stad Kampen (11e eeuw) . En dus ook een museum verdient en dat het behoud van het Brunneper erfgoed zo belangrijk is.

De vrijwilligers van de Vischrookerij zijn ook erg blij met de foto die ze onlangs kregen van de 1e vrachtauto van de palingroker Van Heerde. Zelf rijden ze nu rond met de oude tot rijdende Vischrookerij omgebouwde Opel Blitz uit 1967. Zo vertellen zij de oude visserijverhalen in het hele land en laten zij de mensen vis proeven volgens oud Brunneper recept gerookt. Wat zou het toch mooi zijn als dat ook zou kunnen bij die unieke Vischrookerij van Heerde en Reumer.