Mensen bin ze niet skitterend?!

Roel voor de rookkast
Roel Vahl en de rijdende visrokerij

Met grote regelmaat kom je hem tegen op de Koggewerf in Kampen: de markante verschijning van meester visroker Roel Vahl. Een ‘getaande Brunneper’, om in stijl van Kampens roemrijke visserijverleden te spreken, de tijd dat nog in grote aantallen zeilen en touwen in een speciale vloeistof werden gedompeld, om goed geconserveerd te blijven. Als vrijwilliger actief bij de Stichting tot Behoud van Kamper Botters. Sinds 2007 in de Stichting tot Behoud van de Vischrookerij tevens opkomend voor eerherstel, van wat nog rest van Kampens laatste oorspronkelijke visrokerij aan het slagersplein in de stadswijk Brunnepe. Actie voeren, samen met Berry Zandbergen, Job Jager en Johan ten Hove.

Begin vorige eeuw was de rokerij haringinleggerij een florerend bedrijf in handen van Piet Reumer en Hendrik van Heerde. In 1955 kwamen grond en opstallen in bezit van de gemeente Kampen. Sindsdien raakte rokerij in verval. Restauratie van de rookhokken staat onder andere op het verlanglijstje van de stichting. Daarbij het voormalige woonhuis inrichten als ‘buurtmuseum’, compleet met archief en een permanente expositie over de vroegere intensieve visserij in Kampen, met de nadruk op Brunnepe. Sinds 2017 houden Roel en Job Jager alvast het ambachtelijk roken in ere, gebruik makend van een uit 1967 stammende Opel Blits, omgebouwd tot rijdende visrokerij. Als zodanig een bekende en gewaardeerde verschijning bij evenementen in Kampen en omstreken. Van verre al herkenbaar aan de enorme rookwolken, die opstijgen uit de vijftig jaar oude rookkast, het episch centrum van het ludieke mobiele bedrijf. Kampen stond ooit bekend om zijn kwaliteit gerookte paling, maar door de sluiting van de Zuiderzee, in 1932 gevolgd door een drastisch vangst verbod op deze, inmiddels bedreigde vissoort, rookt de Kamper ‘foodtruck’ uitsluitend zalm, makreel en poon. Daarmee het beeld oproepend van lange rijen publiek, watertandend wachtend tot het moment dat de deur van de rookkast open zwaait en visroker Roel Vahl, wijzend op het ‘roze goud’ van de zalm, geurend opdoemend in een mist van smeulend beuken en eiken, met stemverheffing laat weten: ‘Mensen, bin ze niet skitterend?! En lekker!’

‘Helaas laat de gemeente lang op zich wachten de laatste oorspronkelijke visrokerij op zijn eigen plek in ere te herstellen vinden Vahl, Zandbergen en Ten Hove. Was vroeger de palingboot (ligger uit 1913) van Jan Reumer bij de brug aan de IJsselkade een markant punt voor de verkoop van gerookte vis, nu oefent de mobiele visrokerij die magnetische aantrekkingskracht op het publiek uit.

‘Mijn leven lang ben ik betrokken bij water, zeevaart en vissen’, legde Roel Vahl al eens zijn passie in beeld bij TV-Oost uit. Mark Rutte, toen op verkiezingsbezoek in Kampen, boot hij al eens bosje gerookte Kamper paling aan, die onze huidige premier toen maar wat graag aannam. Vissen (snoekbeurzen en poern) maar ook vis roken zit de Kampenaren in het bloed. Daarvan getuigen ook de  opvarenden van de kamper kogge door, weer eens afgemeerd liggend in het buitenland, op de kade vaak snel nog even een visje te roken. Al helemaal met een visveiling in de buurt! 

Het artikel in de Brug