Vischrookerij in Brunnepe is nu een gemeentelijk monument

Super blij en trots zijn de Vischrookers uit Brunnepe dat na 16 jaar praten, overleggen , en strijd de oude Vischrookerij uit 1886 een gemeentelijk monument geworden is. Vanmiddag was er de mogelijkheid tijdens een meeting met andere erfgoedorganisaties uit Kampen om het hele verhaal toe te lichten aan burgemeester Sander de Rouwe. Hij was erg benieuwd naar de toekomstplannen van de oude Vischrookerij. Job Jager en Roel Vahl gaven graag uitleg over het idee om er een Brunneper Buurtmuseum en Kamper Visserijmuseum van te maken. Natuurlijk hoort daar ook het Schokkerverhaal thuis. De oude rookhokken kunnen na de restauratie tijdens bepaalde evenementen weer eens flink opgestookt worden om daar op ambachtelijke wijze weer paling te roken. Ook de haringinleggerij aan de achterkant kan weer in ere hersteld worden. Onze burgemeester Sander de Rouwe is ooit begonnen met werken bij de viswinkel in Bolsward en kan erg goed haring schoonmaken. Dus is de openingsceremonie niet moeilijk om te verzinnen als het zover is. De woning “Molenzict” ( geen schrijffout!) is momenteel nog gewoon bewoond.

Ook is de wens uitgesproken om samen met de Kamper Botters op de ouderwetse manier zeilend te gaan vissen en de gevangen vis bij de oude Vischrookerij uit 1886 op ouderwetse manier te gaan roken. En wat zou het mooi zijn als de watertaxi daar straks ook komt aanleggen.

Kortom, het mooie Brunnepe is weer een gemeentelijk monument rijker en straks een leuke ontmoetingsplek rijker.

artikel in de Brug